Harga Lesen Memandu (UPDATED 2018)

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera..

harga lesen memandu terkini

 Kelas LesenTiada LesenAda lesen L
1Lesen kereta manualRM 1150RM 850
2Lesen kereta automatikRM 1500RM 1200
3Lesen kereta manual dan lesen motor B2RM 1650RM 1200
4Lesen motorsikal B2RM 550RM 350
5Lesen motorsikal B FullRM1100RM 850

Keistimewaan belajar bersama kami iaitu:

  • Pengangkutan percuma dari Kawasan Stesen LRT Gombak, Komuter Batu Caves, Taman Sri Gombak, Pinggiran Batu Caves dan kawasan sekitarnya ke Institut Memandu. 
  • Instruktor berpengalaman dan mempunyai sijil SPIM.
  • Masa flexsible mengikut hari cuti anda.
  • Bayaran secara ansuran sehingga 3 kali  dengan cara seperti dibawah:
 Lesen Kereta ManualLesen Kereta AutoLesen motosikal B2
JumlahRM 1150RM 1500RM 550
DaftarRM 400RM 500RM 250
Ujian Bahagian (1)
Ujian Undang-undang berkomputer
Tiada bayaranTiada bayaranTiada bayaran
Lesen LTiada bayaranTiada bayaranTiada bayaran
KPP 02RM 400RM 500RM 300
Belajar di LitarTiada bayaranTiada bayaranTiada bayaran
QTITiada bayaranTiada bayaranTiada bayaran
Ujian bahagian 2 & 3 RM 350RM 500Tiada bayaran

LESEN VOKASIONAL

1 Lesen GDL /Lesen PSV Van RM 190
2 Lesen PSV Teksi RM 390

Kami boleh dihubungi dengan cara:

  • Untuk feedback yang  cepat, telefon terus ‘Cikgu Azhan’ 012-375 3577 atau pejabat 03-6188 6577 dan datang ke pejabat kami
  • SMS atau Whatsapp  ke  nombor ‘Cikgu Azhan’ 012-375 3577
  • http://belajarmemandunet.wasap.my/ 

* Pakej harga tersebut adalah merangkumi kos pendaftaran, kursus KPP01, ujian bahagian 1 (undang-undang berkomputer), kursus KPP02 , belajar memandu 10 jam (kereta) @ 4 jam (motosikal), QTI dan ujian JPJ bahagian 2 & 3. Tambahan bayaran dikenakan untuk lesen P 2 tahun (RM 80).

* Kos untuk ulangan ujian bahagian 1 (undang-undang) adalah RM40.

*Kos untuk ulangan ujian bahagian 2 & 3 (JPJ) bagi kelas D adalah RM180

* Kos untuk ulangan ujian kelas B2 adalah RM100

Sila hubungi kami untuk segala pertanyaan lesen memandu.

Sekian Terima Kasih.

83 responses to “Harga Lesen Memandu (UPDATED 2018)

  1. Salam, kalau nak renew lesen p (bukan cdl) yang dah tamat tempoh lebih setahun kena ambil test bahagian 2&3 kan? berapa ye? Kena bayar full rm500 ke atau kurang dari tu?

  2. Maaf ye. Kami takde buat promotion

  3. Maaf ye. Kami takde buat lesen PSV Bas.

  4. As salam. sy nk tny. sy pnh ade lesen tahun 2010. kemudian lesen sya tamat tempoh dah lebih 3 tahun. so sy dh buat rayuan pada pihak JPJ dan dah dapat kelulusan hanya buat Ujian Bahagian 2 & 3 Sahaja. berapa ye harga untuk ambil ujian tersebut.

  5. nur syahirah

    saya nak tnya , mcm saya dh ade L tpi hari tu gagal time nk buat P then saya nak ulang balik , agak2 berapa ya harga ?

  6. kalau saya nak buat ulangan jpj sahaja (sayafail tahun lepas tapi lesen l saya tak mati lagi) boleh ke saya hanya ambil jpj sahaja? atau perlu ulang semua balik?

  7. Buat ulangan JPJ sahaja

  8. amik apa lesen apa ye?

  9. boleh saya tau lesen kereta atau motor?

  10. Siti Noor Adilla

    Assalam.. Sy nk tny.. Maaf soalan sy lbih kurg dgn yg atas tp sy nk clarify.. Sy dh ade lesen P, tp dh tamat tempob, dh bt ryuan then kna bt ujian bahagian II dan III.. So sblom ni, sy bt manual, bleh ke kalau ujian yg kali ni sy nk request buat auto dan brpa anggaran byaran uyk ulang ujian bahagian II dan III tu? Trima ksih

  11. Dah ada lesen B2, D dan GDL skrg nak upgrade B2 ke B full, Lesen L dah renew dah masuk 6 bln.. + 6 bln lagi…. last week.. berapa kos nk upgrade lesen B2 ke B full..?

  12. kos utk upgrade dari B2 ke B full RM850

  13. Lesen kereta paljng cepat boleh siap berapa lama ya?

  14. 4 bulan dan ke atas

  15. saya ada lesen D.. tapi jika nak ambil lesen motor B2 adakah saya kene ambil L kembali n berapa kos sekarang..

  16. Iye. kena ambil lesen L untuk B2. Harga untuk B2 RM550.

  17. Sekarang saya lesen D . Nak buat GDL berapa kos ?

  18. Assalamualaikum kalau ulang ujian 2 sahaja berapa ya? Litar sahaja

  19. Sy nk ambil psv teksi.. adakah harga diatas atau sekarang harga berapa…. complete semua berapa rm? Terima kasih

  20. Saya ada B2,D,E ada GDL D,GDL E..
    Kalau nak tambah psv van/Teksi kena ambil kelas lg ke…

  21. kalau dah ada lesen B2,D,E,Ada Gdl D,Gdk E Nak amik psv van dan teksi kena masuk kelas apa lagi.

  22. lesen sya tamat tempoh dah lebih 2 tahun. so sy dh buat rayuan pada pihak JPJ dan dah dapat kelulusan hanya buat Ujian Bahagian 2 & 3 Sahaja. berapa ye kos untuk ambil ujian tersebut.

  23. saya hanya nk dapatkan lesen L b2 sahaja.. berapa rm?? dan berapa lama proses nk dapat kan lesen L paling cepat?

  24. Harga untuk lesen PSV Teksi adalah RM390. Boleh rujuk link ini http://belajarmemandu.net/lesen-vokasional/prosedur-lesen-psv-teksi/

  25. kalau nak ambil lesen PSV Van dan PSV Teksi, encik perlu masuk kursus dan buat ujian.

    Boleh rujuk link di bawah:-
    – PSV Van – http://belajarmemandu.net/lesen-vokasional/prosedur-lesen-psv-van/
    – PSV Teksi – http://belajarmemandu.net/lesen-vokasional/prosedur-lesen-psv-teksi/

  26. Berikut adalah bayaran jika sudah ada lesen L:-
    – D (Kereta Manual): RM850
    – DA (Kereta Auto): RM1,200
    – B2 (Motor): RM400
    – B2D (Kereta Manual + Motor): RM1,200

  27. Bayaran yang perlu dibayar RM250. Pertama, encik perlu masuk kursus dahulu. Kursus untuk B2 hanya diadakan pada hari Sabtu dan Ahad sahaja. Seminggu selepas kursus, baru boleh ambil ujian komputer. Jika lulus, boleh apply lesen L.

  28. Sy nak tny kalo sebelum nie sy pernah ade lesen L..tp dah tamat tempoh 2thn…sy kne amik dri awal ke just boleh trus amik bhagian 2&3

  29. Kena mula dari awal

  30. Walaikumussalam,

    Maie, JPJ bagi tempoh setahun lagi selepas tarikh 2 tahun lesen P.

    Contohnya, jika tempoh lesen P awak adalah 1.1.2016 – 31.12.2017. Maka dalam tempoh setahun (1.1.2018 – 31.12.2018) awak masih boleh tukar lesen PDL kepada CDL. Bermula 1.1.2019 awak dah kena melalui proses rayuan lesen. Awak perlu belajar dan test bahagian 2 & 3 semula. Kos tersebut adalah RM830.

    Maie boleh menghubungi saya melalui wasap http://www.wasap.my/60123753577

  31. Tiada bayaran lagi jika dah settle semua bayaran untuk lesen motorsikal.

  32. Cik boleh ambil lesen kereta auto, cuma lambat sikit pergerakan nak selesai lesen Auto. Kami galakkan ambil lesen kereta manual. Lesen kereta manual boleh bawa kedua-dua jenis kereta manual dan automatik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *