Peraturan Ujian Memandu

Pakai tali pinggang kaledar

  1. Betulkan tempat duduk
  2. Betulkan cermin sisi dan cermin pandang belakang
  3. Pakai tali pinggang keledar(untuk kelas D sahaja)
  4. Pastikan gear berada di dalam keadaan bebas sebelum enjin dihidupkan
  5. Hidupkan enjin, periksa lampu isyarat “signal”, lampu “double signal”, air, wiper dan hon
  6. Gunakan brek dan brek tangan apabila diperlukan
  7. Mematuhi peraturan di lampu isyarat
  8. Mematuhi tanda berhenti di persimpangan jalan
  9. Mematuhi peraturan garisan dua selari
  10. Memandu di lorong yang betul
  11. Memandu kenderaan di jarak yang selamat
  12. Memotong dengan cara yang betul dan menggunakan cermin pandang belakang sebelum membelok
  13. Mematuhi had laju
  14. Memberi keutamaan kepada pejalan kaki, penunggang basikal dan motosikal
  15. Memandu diselekoh dengan cara yang betul, perlahan dan ikut lorong yang betul
  16. Tidak menukar lorong dengan tergesa-gesa di kawasan kesesakan dan lalulintas

65 Responses to Peraturan Ujian Memandu

  1. Assalamualaikum

    tahniah buat en. azhan kerana telah mewujudkan laman web sendiri. saya sokong di atas usaha ini kerana memudahkan para pelajar yang ingin mengikuti program belajar memandu. syukur amdulillah, dengan tunjuk ajar serta sokongan dari encik azhan, saya telahpun berjaya mendapat lesen dan memandu kereta dengan lebih yakin di atas jalan raya.kini, saya telah berjaya memiliki kereta sendiri setelah tamat ujian memandu. Insyallah, saya akan mempelawa kawan2 saya untuk mengambil lesen di sini, kerana saya yakin dengan sistem pembelajaran yang efektif dan berkesan ini. terima kasih

  2. Terima kasih Niza atas komen yang anda. Ajaklah adik-adik di luar sana ambik lesen di sini sbb skrg ni tgh ada promosi utk lepasan SPM

  3. assalamualaikum..

    Saya nak tanya jumlah keseluruhan yg perlu saya bayar klu saya nak ambik lesen L dan P untuk kereta & motor sebab saye tak pernah ambik lesen. cara pembayaran plak cam ner sama ada bayar ansuran atau cam ne? Boleh tolong jelas kan dgn saye tak?

    thank you.

  4. Salam Sukri, saya dah email pertanyaan awak memalui email. tq

  5. cmn dengan 3 penjuru

  6. 3 Penjuru akan di update sedikit masa lagi.

  7. Assalamualaikum,

    En.Azhan,

    Saya dan seorg lagi rakan saya ingin mengambil lesen D (Kereta), tapi kami berdua bukan pelajar dan telah bekerja.Sebelum ini saya tidak pernah mengambil lesen dan tidak pernah belajar memandu. Saya nak tanya kalau bukan pelajar berapa jumlah keseluruhan yg perlu dibayar dan adakah rate utk deposit sama spt rate utk pelajar atau berbeza. Kami ingin bayar secara ansuran dan saya dan rakan bercadang utk mendaftar di kelas En Azhan pd hujung bulan Jun ini.

    Diharap En. Azhan dpt memberikan nasihat/penjelasan melalui emel saya.

    Terima Kasih
    Farrah

  8. en.azhan,sy nk tye..
    kalu xlulus ngn jpj..
    n nak repeat,,brape chrge jpj tu ek??

  9. Cikgu Azhan

    Hanisah, kalau tak lulus ujian JPJ, repeat bayar RM100.

  10. Cikgu Azhan

    Farah, kami dah balas melalui email k.

  11. Saya ingin mengambil lesen D (Kereta) dan telah bekerja. Ini merupakan pertama kali saya ingin mengambil lesen memandu. Saya nak tanya kalau bukan pelajar berapa jumlah keseluruhan yg perlu dibayar dan berapa deposit yg perlu dibayar? Saya ingin bayar secara ansuran dan kalau boleh ingin mendaftar dengan kelas en azhan selepas hari raya ini. Diharap En. Azhan dpt memberikan penjelasan.

    Sekian, terima kasih
    Nysha

  12. Utk pakej org yg telah bekerja mcm sdri Nasha, sy akan tgk di mana area awk tinggal dan kat mana harus sy jemput. Sy rasa eloklah sdri Nasha sms @ call sy terus.Sy akan jelaskan melalui talian,sbb ini lebih mudah rasa sy utk bgtau psl harga.Sy akan jelaskan pd Nasha secara lebih detail la nanti,trima kasih.

  13. Assalamualaikum, En.Azhan, Saya seorang pembantu rumah,yg sudah lama ikut majikan.Sekarang majikan saya mengambil pembantu rumah lagi seorang,dengan alasan nak bukak perniagaan dengan saya disini.Dan saya nak tanya,sekiranya kalau boleh saya nak belajar memandu [mengambil lesen] disini.Saya mengharap En. Azhan tidak keberatan membalas Emel saya. Terimakasih, Sahrina

  14. Salam, saya dah balas pertanyaan anda di email . terima kasih

  15. nurfisza mustapha

    Assalamualaikum cikgu. Saya baru sj test JPJ (lesen P: Litar – lulus, on d road – failed). Yang menjadi masalah saya, agak sukar mengendalikan viva manual memandangkan selama latihan sy menggunakan kancil. Pengendalian kancil Alhamdulillah amat lancar malah belum pernah mati tiba2 semasa pemanduan dlm litar even atas jalan raya, malahan latihan menghadapi jam teruk sekalipun. Tapi sy cukup kecewa kerana bila cuba drive viva semasa ujian, saya seperti baru pertama kali nak belajar. If cikgu menyediakan latihan viva manual, sy ingin mengikuti latihan cikgu. terima kasih.

  16. Selepas selesai membuat 3 penjuru semasa bila kita perlu mengangkat tangan.

  17. Assalamualikum Azhan,
    saya baru nak amik lesen kereta dengan table test sekali..
    berapakah jumlah nya.. ada promosi ke?
    kalau nak bayar ansur-ansur berapa lama?

    sekian terima kasih

  18. Assalamuaaikum En Azhan,

    Saya baru saja bercadang untuk mengambil lesen B2 & D, berapa jumlahnya sehingga lulus, ada promosi ke dan saya tinggal di Sentul Pasar (Sebelah Pasaraya OTK)Boleh datang ambil dan hantar ke?

    Sekian, terima kasih.

  19. salam
    saya ingin membuat lesen L motorsikal.bagaimana?dan berapakah kosnya?
    untuk pengetahuan encik,saya sudah mempunyai lesen penuh kereta.

  20. salam en. azhan..sy nk tanya,kalu dah dpt lesen L kelas(D)bolehkah sy memandu di atas jlnraya??atau ada syarat2 nya??tq…

  21. Salam 1Malaysia En. Azhan, saya nak tanya soalan bagi yang mengambil ujian untuk kelas E adakah ia perlu untuk memakai tali pinggang keledar dan yang lain-lainya seperti kelas D juga? Terima kasih.

  22. salam en azhan,
    sya nk btanya, sepanjang kita melalui ujian berapa kali pelajar perlu turun dan memberi borang utk di tandatangani oleh pegawai JPJ? bila waktu yang sesuai?

  23. salam…sy nak tya..sy ade lesen b2 selama 5 tahun(x pakai sticker p)….dipendek kan cite.sy telah lulus dalam ujian memandu lesen d…adakah perlu sy letak (sticker p) klu bwk kereta….

  24. Assalamualaikum, sy student dari kolej kejururawatan. Sy ingin mengambil lesen kereta L&P,jadi sy ingin mengetahui harga untuk pelajar macam sy.terima kasih..

  25. Salam aza, anda tak perlu tampal sticker P tersebut di kereta kerana anda dah dapat lesen penuh. tq

  26. Assalamualaikum cikgu Azhan? saya betul mahu belajar cikgu Azhan, Tapi tak boleh saya saya dah daftar APMB karak highway! Cikgu APMB betul Pemarah, ramai kawan saya cadang jgn pergi APMB, tapi nak wat macam mana,dah daftar!!

  27. en azhan nk tnye skit ni…klo saye dh test amali 23 ary bulan pastu kne buat ape plak ye.

  28. lepas ujian undang2 berkomputer kena masuk kursus pra L pulak hisyam

  29. Assalam en azhan, saya ada kekeliruan sedikt, harap en azhan dpt membantu

    semasa berhenti di lampu isyarat, selepas free kan gear n tarik brek tangan, perlukah terus menukar gear 1? bila lampu hijau, br lepas brek tangan n jalan..ni kehendak jpj cikgu tu ckp.

    sblm ni, sy menukar gear 1 bila lampu sudah mula hijau.selagi lampu masih merah gear tu sy biarkan free.

  30. as salam…
    Encik,sy ingin bertanya…adakah kereta auto telah di guna kan untuk pelajar mengambil lesen kereta?sebab dalam berita,ada sebut yang sesiapa yang ingin ambil lesen kereta ada kereta auto..jadi,saya nak kepastian…harap Encik dapt jawab yer…thnks

  31. Kereta auto masih belum digunakan lagi untuk belajar & test JPJ. Kami tidak tau lagi bila JPJ akan gunakn kereta AUTO

  32. Saya ingin mengambil lesen D (Kereta), saya memiliki lesen B2..Saya nak tanya berapa jumlah keseluruhan yg perlu dibayar? Bolehkah jika tidak perlu ambil lesen L semula? Bolehkah saya bayar secara ansuran? Bagaimana caranya? Terima Kasih.

  33. Terima kasih kepada Azham L P enterprise kerana
    memberi tip2 berguna kepada calon2 yang sedang
    Mengambil ujian memandu..Syabas

  34. Terima Kasih Hamyasa Ismail. Sebenarnya masih banyak lagi yang perlu saya buat untuk tujuan penambah baikan website ini. Tetapi disebabkan kekangan masa menyebabkan saya tidak dapat berbuat demikian.

  35. assalamualaikm….
    sy nk tnye…..
    dulu sy pnh ambil lesen L motor n kereta….
    tp dh lme x renew….
    sy kna ulang semula ujian komputer dan yang lain-lain ke?
    kalau sy nk ambil semula….berapa bayarannya?sy student kolej…..
    terima kasih

  36. salam azhan,sy nak tanye,brp caj utk belajar memandu,&seterusnya memhon lesen kereta sedangkan sy dah mempunyai lesen b2(motosikal) sudah lama,dan skrg bercadang utk memiliki kereta.

  37. asalam…aqu nk tnya ar…lau tmpal sticker p motor belah depan..kanan ke kiri???aqu confius ni???

  38. Saya nak tanya jumlah keseluruhan yg perlu saya bayar klu saya nak ambik lesen L dan P untuk kereta & motor sebab saye tak pernah ambik lesen. cara pembayaran plak cam ner sama ada bayar ansuran atau cam ne? Boleh tolong jelas kan dgn saye tak?

  39. aslmwkm…sy nak tanya sy sudah lulus on the road,tp gagal kat litar…dan nak repeat lagi kali 2..klu gagal lagi kali 2,dapat repeat lagi ke kali 3?

  40. boleh.. tapi macam biasalah bayarannya rm100 untuk retest

  41. saya ambil lesen kereta.. saya kurang yakin untuk di-test semasa di track..
    soalan saya, adakah minggu seterusnya saya harus mengulangi test track,
    sekiranya ketika test minggu dpn saya pass track tapi on road x??

  42. ard; kalau on the road gagal, kene retest untuk on the road je..

  43. salam,…sya nk tnye…bape lme pihak jpj nk bgi lesen p kt kite lpas die dh menilai cra kite memandu…dan klw gagal….semasa membuat ujian….kite kne ulang balek ke??

  44. slm… sy dah ada lesen L dr sekolah laen. so bpe perlu sy byr tuk lesen D, bpe jam bljr n cner timetable bljr tu sbb sy bkerja dr jam 9 – 5. sy perlu dptkan lesen D dlm ms tdekat

  45. salam… sy nk tanya….. boleh ker amik lesen kereta semasa mengandung..?

  46. Salam ida, mintak nasihat doktor dulu ya.

  47. Assalamualaikum,

    En.Azhan,

    Saya dan seorg lagi rakan saya ingin mengambil lesen D (Kereta), tapi kami berdua bukan pelajar dan telah bekerja.Sebelum ini saya tidak pernah mengambil lesen dan tidak pernah belajar memandu. Saya nak tanya kalau bukan pelajar berapa jumlah keseluruhan yg perlu dibayar dan adakah rate utk deposit sama spt rate utk pelajar atau berbeza. Kami ingin bayar secara ansuran dan saya dan rakan telah mendaftar secara online 2 hari lepas.

    Diharap En. Azhan dpt memberikan nasihat/penjelasan melalui emel saya.

    Terima Kasih
    Nurul

  48. Assalamualaikum En.Azhan,

    saya da ikuti kursus KPP November taun lepas tapi sampai sekarang masih blum buat ujian teori berkomputer.

    So, saya masih boleh ambil ujian berkomputer atau kena ulang semula kursus KPP

    Diharap En. Azhan dpt memberikan penjelasan melalui emel saya.

    Terima Kasih

    Faizal

  49. salam sejahtera,
    bagaimanakah cara pembelajaran bagi golongan yang buta huruf dalam mendapatkan lesen?adakah sama dengan golongan yang boleh membaca?

  50. saya ada masalah bila drive kerete berenjinkan petrol. . .selama ni saya memandu guna kereta berenjikan diesel. . semasa saya belajar. . saya kekok dan kelam kabut, ,manakala saya ada masalah dengan pengimbangan clutch dan minyak. . .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

11,420 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>